Copyright U13Studio 2016

ул. Др Мелгарда бб 18430 Куршумлија Централа: 027/381-222 и 027/381-335 Факс: 027/381-595 ДОМ ЗДРАВЉА КУРШУМЛИЈА wpf5a7638a_1a.png
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share on LinkedIn Share via e-mail Print
sertifikat akreditacija.png

      Екипе Дома здравља Куршумлија, у сарадњи са представницима локалне самоуправе и ЈКП Куршумлија, данима обилазе завејане пацијенте широм општине Куршумлија.

      До неких је било тешко доћи, али су сви прегледани и достављени су им потребни лекови и намирнице.

      Приоритет је обилазак хроницних болесника као И пацијената који због лосих временских услова не могу да дођу до установе. Примљен је велики број позива од пацијената који су завејани у околним селима.

     Све оне који су звали из Трпеза, Дубраве, Шиповца, Ђака И осталих околних села, обишле су екипе И доставиле им лекове и намирнице.

Акција Европска недеља превенције рака грлића материце


Акција је трајала недељу дана од 22-28. јануара 2017.год , обухваћене су устаннове наше Општине у којима су одржана предавања , како благовремено открити и лечити ову опаку болест. Предавања је држала др Марија Миленковић, спец.гинекологије и акушерства. Акцију је пропратилаи патронажна служба такође су спровеле здравствено просветни рад и делиле брошуре и флајере. Такође је предавање одржано и за запошљене у Дому здравља.

    Данас је Дом здравља Ниш и Агенција за акредитацију здравствених установа Србије оргаанизовала конференцију "Акредитација здравствених установа Србије у циљу унапређења квалитета и безбедности".

    Конференцији су присуствовали представници здравствених установа југоисточне Србије свих нивоа и здравствене установе које су у 2016. години стекле сертификат о акредитацији, којом је овом приликом и свечано уручен.

     Конференција је подржана од стране Министарства здравља Републике Србије, чији су представници присуствовали скупу.Скупу су присуствовали и представници Домова здравља и Здравствених установа целе Србије.

На конференцији су своја искуства презентовали Дом здравља Ниш, Агенција за акредитацију здравствених установа Србије, Институт за ортопедско- хирушке болести "Бањица", Општа болница Медигруп, Факултет организационих наука Београд , Удтружење здравствених радника и сарадника нишавског региона ЕДУКА И Дом здравља Куршумлија.

     Наш Дом здравља је представила др Данијела Дјурђевић спец. педијатрије и кординатор за акредитацију у Дому здравља. Директору Дома здравља др Уранији Петровић,спец.опште медицине је том приликом свечано уручен сертификат и акредитацији наше установе на седам година.

   Циљ конференције је да здравствене установе размене искуства из процеса акредитације ради унапређења квалитета и безбедности у пружању здравствених услуга.

     Дом здравља је набавио и зановио опрему у очној амбуланти. Са новим офталмоскопом и електричним постољем за подешавање висине за офталмолошки апарат лекари ће на бољи и квалитетнији начин вршити прегледе. Опрема је набављена од средстава из буџета који је издвојила локална самоуправа за здравство.

Наставак акције превентивних прегледа екипа Дома здравља Куршумлија


Екипе Дома здравља Куршумлија, настављају акцију запоцету у снезним И завејаним данима. Обилазе пацијенте на територији опстине Куршумлија, обављају прегледе, мере притисак, мере вредности сецера у крви, ЕКГ снимања, као И то да доносе потребну терапију пацијентима.

 Лекари врсе прегледе пацијената све без обзира на то да ли имају здравствено осигурање или не.  Приоритет имају  хроницни болесници  као И пацијенти који из оправданог  разлога  не могу да дођу до установе, стари болесни и изнемогли.

21.02.2017године, лекар је прегледао  двадесетсест пацијената, у Мердару И Боровцу. Екипа у саставу  лекар И техницар обисла је скоро све породице, урадила прегледе, дала савете И едуковала местане о њиховој болести.

24.02.2017године, у селу Зуцу, Селови, прегледано је двадесетдевет  пацијената, донета им је терапија која недостаје, и дати савети за очување здравља.

Према проценама Светске здравствене организације обољевање од малигних болести у свету је порастао са 12,7милиона у 2008.години на 14,1милиона људи у 2012.год.

Нове смернице Светске здравствене организације(СЗО) имају за циљ да побољшају шансе за преживљавање људи који живе са раком,тако што ће усмерити здравствене службе да се фокусирају на рано дијагностиковање и лечење ове болести.Један од проблема је што се многи случајеви рака открију прекасно. Кључне поруке за рано откривање дијагнозе су: повећати свест јавности о симптомима различитих врста рака и охрабрити људе да се обрате свом изабраном лекару по појави првих симптома,

Инвестирање у јачању и опремању здравствених служби и у едукацији здравствених радника и самих пацијената како би се благовремено поставила дијагноза.

Дом здравља Куршумлија ће низом превентивних акција ,предавања дељење савета и флајера обележити овај месец борбе против карцинома.Овом акцијом биће обухваћене и теренске амбуланте и најудаљенија места наше општине.

Рано дијагностиковање рака спашава животе и смањује трошкове лечења.

Едукативни курс у Дому здравља Куршумлија


У Дому здравља Куршумлија   17.03.2017 године, одржан је курс са темом Превенција, дијагностиковање и лечење карцинома дојке.

На овај начин седморо  предавача радника Дома здравља Куршумлија и један предавач из  Опште болнице „Алекса Савић“ Прокупље, дали су свој допринос  у обележавању  Светског дана борбе против карцинома дојке.

СВЕТСКИ ДАН ВОДА

21.03.2017. Г


Овогодишња тема ,,ОТПАДНЕ ВОДЕ“ , односи се на побољшање квалитета воде и смањење, третман и поновну употребу отпадних вода .

Са циљем да едукујемо најмлађе генерације и да им пробудимо свест о очувању животне средине , предавања смо одржали у д.в. ,,СУНЦЕ“ .

Интерактивна предавања су одржале др. СНЕЖАНА СТОЈЧИЋ-ПЕДИЈАТАР и патронажна сестра МОМИРКА ПЕРОВИЋ.

Предавању су присуствовала деца старијих припремно предшколских група и то 74 , са својим васпитачицама .

Деци су подељени флајери.

СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

23.03.2017.г


„Светски дан бубрега“ обележили смо у просторији Дома пензионера и превентивним мерењима та и гликемије у центу града .

Предавање о превенцији болести бубрега одржали су др РАДОМИР МИЛЕНКОВИЋ и патр.сестра МОМИРКА ПЕРОВИЋ.

На предавању је присутно 30 пацијената , различитих старосних доби.

Патр.сестра МИЛИЦА ПИТУЛИЋ је присутнима поделила флаере.

У центру града је активности проратило 108 пацијената са др БОГДАНОМ ВАСИЉЕВИЋЕМ и патронажним сестрама НАТАШОМ ТОДОРОВИЋ и ДАНКОМ ЈОВАНОВИЋ.

Акције су медијски најављене и пропраћене.

Поводом Светског дана борбе против карцинома дојке предавања су одржали лекари и техничари у Дому здравља Куршумлија и у сали Скупштине општина.

Предавање одржали:

Др Зоран Вучковић

Др Љиљана Арсенијевић

Др Слађан Петровић

Др Марија Миленковић

Лаборант , Михајловић Горан

ВРТ Вера Јовић

ВФТ Ивана Веселиновић

МС Верица Чарапић

Светски дан против Туберкулозе


Као и предходних година, и ове године се Србија прикључује Светској кампањи обележавања 24.марта Светског дана борбе против туберкулозе, под слоганом „Заједно против туберкулозе“ како би се учинили координисани напори на смањивању оболевања од ове болести.

Дом здравља Куршумлија, у оквиру својих могућности, у својој средини интензивираће активности подизања нивоа знања здравствених радника и опште популације о значају раног откривања туберкулозе, правовременог започињања лечења, како би се спречило даље ширење ове болести.

Одржана су предавања и пропратне активности у средњој школи „Радош Јовановић Сеља“ .

Предавања су одржали чланови тима: пнеумофизиолог др Бисерка Недељковић, медицинска сестра Биљана Здравковић, патронажна сестра Момирка Перовић, а присуствовали су ученици заједно са професорима и директором. Подељен промотивни материјал.

ПРЕВЕНЦИЈА МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ

МАРТ-МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА


Превенција и рано откривање малигних болести има огроман јавно здравствени значај и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести. Тим поводом, поред редовних Дома здравља Куршумлија, је организовао и ванредне медицинске екипе које су обилазиле, прегледале, становнике Куршумлијске бање, Грабовнице, Пролом бање, Раче, Рудара као и становнике околних села. Пацијентима су урађени прегледи, мерења шећера у крви, мерења крвног притиска, екг, кардиолошки прегледи. Одржана предавања о здравим стиловима живота,дати корисни савети у вези здравља, неге , хигијене.

У току марта месеца и на другим местима а у сарадњи са службом за здравствену заштиту одраслог становништва спроведене су и остале планиране превентивне активности, подељени флајери и дати савети.

На тему превенције малигних болести одржана су предавања, на којима је било присутно преко 200 пацијената.

Акцију спроводили: др Светлана Младеновић Пешаковић, др Милан Пешић, др Богдан Васиљевић, медицински техничари Марко Раковић и Далиборка Милићевић као и патронажне сестре Момирка Перовић, Наташа Тодоровић и Данка Јовановић.


СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА „ДЕПРЕСЈА-ХАЈДЕ ДА РАЗГОВАРАМО“


Као и у уобичајеним, свакодневним ситуацијама када искусимо промену расположења, узрок може бити очигледан, а понекад га не можемо једноставно препознати. То може бити разочарење, фрустрација, или губитак некога или нечега што нам је важно. Обично постоји више разлога истовремено и они се разликују од особе до особе. У неким случајевима, разговор са блиском особом може бити сасвим довољан да се осећате боље. Уколико то не помогне, можете се обратити вашем лекару опште праксе или психотерапеуту/ психологу.

У оквиру запланираних активности 07.04.2017год Др Данијела Ђурђевић, педијатар и патронажна сестра Момирка Перовић одржале су предавање средњошколцима и поделиле им флајере. Предавање је било интересантно и занимљиво зато што су слушаоци узели активно учешће у комуникацији са предавачима и без устручавања и страха постављали питања и давали своје коментаре